Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχεται μπόρα...

SYNC BLOGSΕίναι τελικά θέμα χιούμορ? Και αν ναι, πρέπει να έχουμε και εμείς ή απαιτούμε να έχουν μόνο οι άλλοι απέναντι στα ''αστειάκια'' μας? Μάλλον πρέπει να υπάρχει μια αλληλοκατανόηση. Ξεσπάει κόντρα? Ή απλά πρόκειται για μια μικρή παρεξήγηση την οποία έχουμε την τύχη να παρακολουθούμε και εμείς με αποτέλεσμα να θρέφουμε την τεράστια περιέργεια μας? Γιατί όταν έχει να κάνει με πρόσωπα αναγνωρίσιμα τότε γινόμαστε όλοι θεατές και μάρτυρες στα πικρά λόγια που ξεστομίζει ο ένας στον άλλον. Στην προκειμένη περίπτωση την ομπρέλα τους ξέχασαν να πάρουν δύο αγαπητοί -κατά κύριο λόγο- δημοσιογράφοι (ναι δημοσιογράφοι και αγαπητοί δεν χωράει στην ίδια πρόταση, το γνωρίζω, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις). Ο λόγος για τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Κώστα Βαξεβάνη. Τι συμβαίνει ανάμεσα τους? Περνάει κάποια κρίση η σχέση τους? Είχαν άραγε ποτέ καλές σχέσεις στην πραγματικότητα? Ακόμα και να είχαν σίγουρα η συγκεκριμένη χρονική περίοδος δεν προδίδει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως... Υπάρχει μια ανταλλαγή κειμένων πλούσιων σε ειρωνικά σχόλια τα οποία έχουν την άνεση να τα δημοσιοποιούν ο καθένας στο δικό του site. Ένα είναι βέβαιο. Πως δημοσιογράφοι οι οποίοι αναπαράγουν τη φωνή του λαού και προσπαθούν να τα πουν έξω απ τα δόντια, κόντρα στο σύστημα, τα βρίσκουν σκούρα. Από πόσα μέσα ενημέρωσης έχει εκδιωχθεί αυτός ο έρμος ο Κώστας ο Αρβανίτης? Συνεχίζει όμως να ρισκάρει λέγοντας πράγματα για τα οποία η ελίτ του είδους σιωπά. Άλλα πρόσωπα μας απασχολούν όμως τώρα. Σίγουρα ο Κώστας Βαξεβάνης αποτελεί εξαίρεση δημοσιογράφου του οποίου το όνομα δεν έχει κυλιστεί στις λάσπες.
Η φωνή του έχει κύρος, βαρύτητα, αξιοπιστία. Εξ'ου και η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του λίγο μετά το Σεπτέμβριο του 2012. Όταν ακούτε για απόπειρες δολοφονίας σε υψηλά ιστάμενους καλά θα κάνετε να τους συμπαθείτε ένα κλικ παραπάνω. Είναι εκείνοι που φοβίζουν τους άλλους όντας έτοιμοι να αποκαλύψουν μεγάλες αλήθειες που δεν συμφέρουν το ευρύ..''κοινό''(βούλιο). Τυχαίο που οι περισσότερες σπουδαίες προσωπικότητες έπεσαν θύματα δολοφονίας? Θέλησαν να αλλάξουν τον κόσμο οι ανόητοι! (Αχ ρε Lennon... σε φάγανε και εσένα γαμώτο). Πάλι ξέφυγα απτο θέμα... Το χω αυτό. Υπήρξε και πολεμικός ανταποκριτής ο Κώστας Βαξεβάνης, άλλο ένα συν στην πορεία του. Το αποκορύφωμα ήρθε με την δημοσιοποίηση της περίφημης λίστας Λαγκάρτ. Εκεί το παρατράβηξε το σχοινί. Εκεί έπεσαν όλοι πάνω του να τον φάνε. Τι πάθατε ξαφνικά ρε? Δημοσιογράφους που να τα λένε έξω απτα δόντια δεν θέλετε? Όταν βλέπετε όμως κανέναν αμέσως να τον τρέξετε στα δικαστήρια εε? Στην καλύτερη περίπτωση, εφόσον στη χειρότερη αναπαύεται εν ειρήνη λίγες μέρες μετά τα ''αποκαλυπτήρια'' και συνήθως τα σκοτεινά αίτια δείχνουν πως ήταν αυτοκτονία(Εδώ γελάμε). Το θέμα της αποκάλυψης της λίστας έγινε φυσικά ανάρπαστο και στα ξένα μέσα όπως Guardian, New York Times και πάει λέγοντας. Βέβαια μπορεί να αποτελεί μια καλή περίπτωση ρεπόρτερ ο κύριος Βαξεβάνης, δεν θα πέφταμε όμως απτα σύννεφα εαν και εκείνος αποτελεί ένα ακόμη φερέφωνο του συστήματος. Εξάλλου σε αυτό εκπαιδεύονται οι δημοσιογράφοι, στο πως να μας κάνουν να πιστέψουμε όσα θέλουν να πιστέψουμε. Μέχρι στιγμής όμως έχουμε θετικά στοιχεία να του καταλογίσουμε. Από την άλλη νομίζω είναι ελάχιστοι εκείνοι που δεν απολαμβάνουν τις πρωτότυπες εκπομπές του Σταύρου Θεοδωράκη τα βράδια.
Σίγουρα στους περισσότερους απο εμάς οι εκπομπές κοινωνικού τύπου του κυρίου Θεοδωράκη, που συνήθως δείχνουν και την άλλη πλευρά που δεν προβάλλεται συχνά από τα media και ανθρώπους περιθωριακούς να έχουν και εκείνοι λόγο και φωνή, αφήνουν θετικά συναισθήματα υπέρ του δημοσιογράφου. Γενικότερα έχει την τάση να θέλει να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό, νέο στο μάτι, κάτι ενδεχομένως πιο εναλλακτικό, εξ'ου και οι ιστορίες για να σκεφτόμαστε διαφορετικά. Ωραίο είναι το διαφορετικό,ιδίως όταν σε έχουν μπουχτίσει στα ίδια και τα ίδια. Αυτό είναι ένα γενικό προφίλ των δύο. Η κόντρα δεν ξέρω από που πηγάζει. Αρχικά υπάρχει ένας συναγωνισμός για το ποιός έχει περισσότερο χιούμορ! Πρόσφατα δημοσιεύθηκε ένα χιουμοριστικό (μάλλον) άρθρο στο protagon με πρωταγωνιστή τον Βαξεβάνη. Το άρθρο τον παρουσιάζει ως την πέτρα του σκανδάλου για τον χωρισμό της λατρεμένης Monica Bellucci. Εντάξει δεν τον είπανε και καμπούρη στην τελική! Αλλά ο ίδιος απαντά σε άρθρο του στο ''κουτί της πανδώρας'' πως του δημιουργείται μεγάλη απορία που ενώ το όνομα του έχει εμπλακεί σε υποθέσεις μέγιστης σημασίας (βλέπε λίστα λαγκάρτ) το protagon δεν ασχολήθηκε με κάποια σοβαρή είδηση με τον ίδιο πρωταγωνιστή και αντ'αυτού δημιούργησε ένα πλασματικό άρθρο προς ''τιμήν'' του. Μήπως δεν είχαν αρκετό υλικό για να ασχοληθούν μαζί του και έπρεπε να δημιουργήσουν κάτι? Στο άρθρο του δεν διστάζει να ξεσκαπάσει και την πικρία του Σταύρου Θεοδωράκη για κάποιο σαρκαστικό σχόλιο που τον είχε ως στόχο... Τελικά ρε παιδιά, επειδή εμάς τους κοινούς θνητούς δεν μας απασχολούν τα αποθέματα χιούμορ του καθενός, θα σφαχτείτε επιτέλους να υπάρξει και μια αληθινά πικάντικη είδηση...?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου